Touch for Health

Het ontstaan van Touch for Health.

De ontwikkeling van natuurgeneeskunde werd in 1964 in Amerika in gang gezet. John F. Thie zag dat de filosofie en veel van de simpele technieken uit de toegepaste natuurgeneeskunde gemakkelijk door iedereen kon worden geleerd, om zo bij te dragen aan de eigen gezondheid. Touch for Health stoelt op het inzicht dat mensen het vermogen hebben om via aanraking het zelfherstellend vermogen te activeren.

Wat is Touch for Health?

Touch for Health is een methode die spier- en energieversterkend werkt. Het doel van Touch for Health is het lichaam in optimale conditie te brengen, te houden en het zelfherstellend vermogen te activeren. Met behulp van manuele spiertesten kunnen spierzwakten en energieblokkades worden opgespoord die met eenvoudige technieken kunnen worden gecorrigeerd. Touch for Health wil bijdragen aan een goede gezondheid van elk levend wezen.

 

De toepassing van Touch for Health

In de natuurgeneeskunde en Touch for Health richt men zich op het evenwicht tussen de samenwerkende spieren. Omdat de mens één geheel is, zullen ook andere spieren, organen of energiesystemen hierop reageren. In de natuurgeneeskunde wordt gewerkt met een gezondheidsdriehoek die is opgebouwd uit de begrippen:

  1. structuur: bijvoorbeeld verstappen, vertillen, te eenzijdige werkhouding
  2. chemie: bijvoorbeeld slechte of ongeschikte voeding, luchtvervuiling, medicijnen
  3. psyche: stress, angst, verdriet, emotionele spanning

De spanning van de spieren is manueel meetbaar waarbij de tester een korte constante druk uitoefent op de spier van de testpersoon. Hierdoor kan de spanning door beiden gevoeld worden en kunnen onbalansen en zwakke spieren opgespoord worden.

 

Hoe werkt Touch for Health?

Tijdens een Touch for Health-balans worden er 14 of 24 spieren getest. Elke spier is verbonden met een meridiaan ( energiebaan ) en elke meridiaan is weer verbonden met een orgaan of klier. Het in balans brengen van zwakke spieren zorgt voor stimulatie van de drie belangrijke in het lichaam aanwezige circulatiesystemen: lymfesysteem, bloedcirculatie en meridiaanstelsel.

De verschillende versterkingstechnieken uit de natuurgeneeskunde beïnvloeden deze systemen. In een sterke spier vindt een goede energiedoorstroming plaats, terwijl deze in een zwakke spier stagneert of blokkeert. Om de zwakke spier te versterken wordt één of meerdere van deze drie circulatiesystemen gestimuleerd. Ieder circulatiesysteem heeft daarvoor een eigen techniek.

  1. Lymfesysteem: Dit systeem wordt geactiveerd door de zogenaamde neurolymfatische punten, die vooral langs het borstbeen en naast de wervelkolom liggen, gedurende 30 seconden met lichte druk te masseren.
  2. Bloedcirculatie: Om dit systeem te stimuleren wordt er gewerkt met punten op het hoofd, de zogenaamde neurovasculaire punten. Deze worden gedurende 30 tot 60 seconden zacht vastgehouden.
  3. Meridiaanstelsel: De meridianen worden geactiveerd door met de hand over of net boven het lichaam de stroomrichting van de betreffende meridiaan te strijken. Eventueel kan men het begin- en eindpunt aanraken om ze te markeren.

Touch for Health en alle daaruit voortgekomen methoden die met spiertesten werken, helpen zowel preventief als curatief. Er kan snel gereageerd worden op kleine ongemakken, klachten, voedingsproblemen, stress en pijn.